Hvordan har det seg at mennesket har utviklet den største og mest komplekse hjernen av alle dyr på jorden? I denne artikkelen vil jeg prøve å gi deg en liten oversikt over hvordan denne utviklingen har skjedd.
På samme måte som at et egg inneholder alle næringsstoffene som skal til for å lage en kylling, inneholder melk alle næringsstoffene som behøves for å utvikle et pattedyr. Som nyfødt menneske drakk du morsmelk, og fordelene med dette er både mange og velkjente. Etter at vi er ferdig ammet er mennesker den eneste arten som fortsetter å drikke melk, og til og med melk fra andre dyr. Dette er det en del som er skeptiske til, da denne melken tross alt ikke er laget for oss. Mange går så langt at de mener at det å drikke denne melken er skadelig for oss, men hva vet vi egentlig om melk? Refluks og funksjonell dyspepsi er tilstander som rammer de øvre delene av fordøyelsessystemet. Disse kan være svært plagsomme, men heldigvis er det en del ting man kan gjøre for å lindre plagene. I denne artikkelen vil jeg forklare hva som forårsaker disse tingene, og gi deg noen tips til hva du kan gjøre dersom dette skulle ramme deg! Maten vi spiser spiller i stor grad inn på helsen vår. Men hvem skal bestemme hva maten som ligger i butikken skal inneholde? Er det du og jeg? Er det produsentene? Eller skal staten og helsedirektoratet bidra på denne fronten, med reguleringer og andre strukturelle vedtak? I denne artikkelen vil jeg drøfte et par synspunkter angående dette. På LHLs store kostkonferanse i Oslo holdt overlege på Lipidklinikken, Kjetil Retterstøl, et foredrag med temaet «lavkarbo eller høykarbo, mye eller lite fett?». Retterstøl uttrykker bekymring for at stadig flere nordmenn oppgir at de spiser lavkarbo, og mener at med så mange studier tilgjengelig er det ganske lett å komme med studier som sier forskjellige ting. 24-25. januar arrangerte landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) en kostholdskonferanse med tittelen «Godt for hjertet». Temaet var sammenhengen mellom kosthold og hjertesykdom (HKS). Hensikten var å rydde litt opp i kostholdsdebatten som har rast de siste årene, og se om vi er kommet noen steg nærmere fasiten. Mange meritterte foredragsholdere var invitert, og her kommer en oppsummering av det som ble sagt. Dette er ment å være en oppsummering av hva de ulike foredragsholderne sa, og ikke min mening om det som ble sagt. Kosthold er noe som angår oss alle, og mange er også ivrige med å gi ut velmente råd, både på diskusjonsforum, i blogger og muntlig. Men hva er de tre beste tipsene du gir om noen spør? I denne første skribentpanelsaken bad jeg fire av skribentene om å dele sine tre beste kosttips til den generelle befolkningen, og her kommer svarene! |
||
Copyright © 2024 Frisk og Funksjonell - All Rights Reserved Powered by WordPress & Atahualpa |