Arkiv

Intervju i VOF

I årets siste nummer av magasinet Vitenskap og Fornuft ble jeg intervjuet i deres intevjuserie om myndighetenes kosthold. Her vil jeg gjengi intervjuet i sin helhet, slik at dere lesere kan se hva jeg svarte. Tar forbehold om at enkelte formuleringer kan være forskjellig fra det som ble publisert i bladet

…les videre ->

Underholdningsslavens redning

Inaktivitet er din herre, og du har blitt en slave av lysende skjermer og underholdning. Iløpet av en dag bruker du flere timer liggende eller sittende i forhold til antall timer du bruker på dine ben og på bevegelse. Flott tenker du, men jeg trener jo. Trening er bra, men hva med de resterende 23 timene?

Det finnes mange tips for å øke hverdagsaktiviteten, men felles for dem alle er det at du egentlig ikke vil gjøre det du har godt av for enkelhetens og behagelighetens skyld.

…les videre ->

Sunt kosthold på studentbudsjett

Det hevdes ofte at det er dyrt å spise sunt. Selv om vi vet at nordmenn er blant de menneskene i verden som bruker desidert minst andel av inntekten vår på mat, så er det spesielt en gruppe som kan møte litt utfordringer, nemlig studentene. En stor andel av studielånet går med til å betale husleien, og jobber du ikke ved siden av studiene, så har du valget mellom å klare deg på et svært begrenset budsjett eller spise av sparepengene.

Det er ingen tvil om at et sunt kosthold er en av grunnstøttene for å utvikle god helse og holde sykdommer på avstand. Men hvordan skal du klare å spise sunt når de økonomiske midlene er begrenset, sunt mat er jo dyrt? Her kommer noen tips!

…les videre ->

Får vi nok D-vitamin?

Vitamin D ser ut til å ha sammenheng med svært mange kroppslige funksjoner og trolig en rekke sykdommer. Etter å ha lest meg opp litt om emnet ble jeg overrasket over lite samsvar om hva som er definert som tilfredstillende D-vitaminstatus hos befolkninga som helhet.

…les videre ->

Vitamin C-tilskudd og immunsystemet ditt – Noe å bruke penger på?

Det er omsider blitt oktober, en regntung men forholdsvis varm sommer er forbi og en kald, grå og kjip høst er i anmarsj med en påfølgende lang og enda kjipere vinter . Med regnet følger våte klær, kulde og deretter sykdom. Forkjølelse, influensa, feber og det som verre er. I den anledning eksploderer forbruket av velsmakende C-vitamin, gjennom både tilskudd og mat, i og med at dette sies å forbedre immunsystemet. Men hjelper egentlig C-vitamin på immunsystemet vårt? Og hvordan skjer det i så fall?

…les videre ->

Er taco farlig?

Jeg har stort sett sluttet å bruke energi på det som skrives om kosthold i avisene, men det er lenge siden jeg har blitt direkte provosert av en forside. Det skrives mye rart i avisene, og den røde tråden er at overskriftene først og fremst velges ut ifra hva som vil selge flest aviser. At noe enten er kjempefarlig eller kjempesunt er helt klart bedre for avissalget enn ett budskap om moderasjon og variasjon, som på sin side hadde vært mer verdt for de som leser avisen.

…les videre ->

Konsistenstilpasset kost

Ikke alle har mulighet til å spise vanlig mat. Ulike problemstillinger kan påvirke vår evne til å spise, og av og til er det nødvendig å gjøre tiltak for å i det hele tatt klare å få i seg tilstrekkelig med energi og næringsstoffer. I denne artikkelen ser vi på det som kalles konsistenstilpasset kost, som er en måte å tilpasse kosten til de som sliter med å spise maten i sin opprinnelige form.

…les videre ->

Energi- og næringstett kost

De som av ulike grunner ikke klarer å dekke energibehovene sine gjennom nøkkelrådskost kan prøve å komme i mål med energi- og næringstett kost (EN-kost). Kort fortalt er målet å dekke energibehovene på en mindre mengde mat. EN-kost er den andre standardkosten som brukes i helseinstitusjoner i dag.

…les videre ->

Nøkkelrådskost

Nøkkelrådskost bygger på nøkkelrådene for kosthold fra Helsedirektoratet, og er det kostholdet som også anbefales for den friske befolkningen. Målet med nøkkelrådskosten er å legge til rette for god helse og å redusere risikoen for å utvikle sykdommer.

…les videre ->

Kosthold i helseinstitusjoner

Innen ernæringsbehandling i helsevesenet brukes det mange ulike former for kosthold. De aller fleste blir tilbudt det som kalles standardkost, som er bygget på de offentlige anbefalingene. De med spesielle behov bør legge opp kostholdet sitt etter andre retningslinjer, og tilbys derfor ulike varianter av det som kalles spesialkost.

I denne serien vil vi ta for oss sentrale aspekter ved ulike kosthold som brukes i helseinstitusjoner. Du vil finne informasjon om hvordan kostholdet er lagt opp, hvem kostholdet er tiltenkt, eventuelle problemer som kan oppstå og eksempler på måltider.

…les videre ->