Arkiv

Energibalansen – historien om et badekar

Et tema som går igjen og igjen når man diskuterer kosthold er hvordan endringer i kroppsvekten fungerer. Den tradisjonelle tilnærmingen til saken er at det bare handler om energibalansen, og at energi inn – energi ut alltid vil forutsi hvordan kroppsvekten vil utvikle seg over tid. Etter at lavkarbobølgen skylte over landet har en ny oppfatning kommet til live, nemlig ideen om at en kalori ikke er en kalori, og at det er hva vi spiser, og ikke hvor mye, som avgjør hva som skjer med vekten.

I dette innlegget vil jeg bygge litt videre på innlegget mitt om energibalansen, og rett og slett rive det ned til noe så enkelt som et badekar. Jeg vil anbefale alle å lese den artikkelen først, for å få et bilde av hvor kompleks energibalansen egentlig er.

…les videre ->

Ketogen turning

Idrettsutøvere og fysisk aktive mennesker er stadig på utkikk etter best mulig resultater. At et passende kosthold er idéelt for prestasjon er generelt en dårlig bevart hemmelighet. Det heter seg så fint at et godt kosthold ikke kan gjøre en gjennomsnittlig utøver til en verdensstjerne, men et dårlig kosthold kan gjøre en verdensstjerne til en gjennomsnittlig utøver.

…les videre ->

Kan søvnmangel bidra til overvekt?

Det å sove lite er assosiert med en høyere kroppsvekt. Er dette tilfeldig, eller kan det være at søvnmangelen bidrar til vektøkning? En studie [1] som nylig ble publisert i American Journal of Clinical Nutrition så på dette.

…les videre ->

Alt du trenger å vite om proteinkvalitet

Er alle kilder til protein like gode? Thomas forklarer deg her hvordan man evaluerer kvaliteten til protein fra ulike kilder, og gir deg litt informasjon om de ulike matvarene.

…les videre ->

Høyere forbrenning med lavkarbo?

Mange som går ned i vekt ender opp med å legge på seg igjen. Bare et fåtall av de som slanker seg klarer å opprettholde vekttapet over tid. En viktig suksessfaktor er å finne kostholds- og treningsvaner som man kan opprettholde over tid, altså å gå for en livsstilsendring og ikke en midlertidig diett. Det er mange forskjellige kosthold å velge mellom, men er alle alternativene like gode?

…les videre ->

Insulinindeks – hva og hvorfor?

Insulin er et hormon som primært har som oppgave å regulere blodsukkeret og lagre inn energi. Kostholdets innhold av karbohydrater, den glykemiske belastningen, er den faktoren som i størst grad stimulerer produksjonen og utskillelsen av insulin.

I disse lavkarbotider har dette ført til den oppfatningen at mer karbohydrater betyr mer insulin som igjen betyr mer fettlagring. Løsningen på problemet virker både logisk og enkel, spis mindre karbohydrater, produser mindre insulin, og du vil gå ned i vekt. Men er det bare karbohydrater som stimulerer dette hormonet, eller er det flere faktorer som spiller inn?

…les videre ->

Egenbehandling ved belastningsskader – del 2

En grei og litt glemt teknikk som kan brukes ved belastningsskader er lett trening med høyt repetisjonsantall. Det er desverre ikke gjort så mye forskning på dette, men det er flere ting som indikerer at en slik tilnærming kan være verdt å teste ut.

…les videre ->

Beta-alanin – et nyttig kosttilskudd?

Beta-alanin (BA) er et ganske populært tilskudd, og det er gjort mye forskning på dette tilskuddet og hvilke effekter det har. I januar 2012 ble det publisert en metaanalyse (1) i tidsskriftet Amino Acids, hvor man har sett på denne forskningen. Her er konklusjonene de kom fram til.

…les videre ->

Hvordan bli raskere

Å løpe er en aktivitet nesten alle kan gjøre. Noen er av den raske typen, mens andre er av den mer utholdende typen. Det som avgjør hvilken løpetype du er avgjøres allerede ved de genene du tildeles ved fødselen, men heldigvis kan alle bli raskere. Les videre for å få noen tips til å øke hurtigheten.

…les videre ->

Metthetsfølelsen – viktig når du skal velge kosthold

Det er gjort mange studier som har sammenlignet vekttapet ved ulike dietter, og en ting som har blitt gjentatt til det kjedsommelige er dette med at det ikke er noen forskjell mellom de ulike variantene. Spesielt har fokuset blitt rettet mot dietter basert på karbohydratrestriksjon og energirestriksjon, siden disse representerer det nye, populære og det gamle, tradisjonelle. Matens effekt på energiinntaket gjennom effekten på sult og metthet har derimot gått i glemmeboken, selv om det i virkeligheten må sies å være en veldig sentral faktor når det kommer til vektregulering.

…les videre ->