Arkiv

Karbohydrater

Karbohydrater er et av de energigivende næringsstoffene, kalt makronæringsstoffer, og gir 4 kcal/g. Det er stor variasjon i hvordan karbohydratene forekommer i maten vår. Alt fra enkle sukkerarter til lengre kjeder som stivelse, samt ufordøyelig fiber regnes som karbohydrater. Felles for de alle disse er at de er bygget opp av atomene karbon, hydrogen og oksygen. Navnet karbohydrat kommer fra fransk, hydrates de carbon. For de fleste av oss er karbohydrater den viktigste energikilden i kostholdet, men næringsstoffet er også koblet til en rekke metabolske sykdommer som overvekt, diabetes, hjertesykdom og kreft.

…les videre ->

Artikkelserie om Næringsstoffene

I denne artikkelserien vil jeg ta for meg de ulike næringsstoffene vi får i oss gjennom kostholdet. Jeg vil komme inn på en del sider ved hvert næringsstoff:

Hvordan de tas opp i kroppen Hvilke funksjoner de har Behov og anbefalinger Konsekvenser av mangel/utilstrekkelig inntak Konsekvenser av for høyt inntak Kilder Aktuelt, ny forskning og liknende

Jeg vil prøve å formulere meg på en måte som alle kan forstå, uavhengig av bakgrunnskunnskaper. Likevel vil det dukke opp litt biokjemi i forklaring av enkelte prosesser, men dette er mest for de spesielt interesserte.

…les videre ->

Velkommen til Frisk og Funksjonell

Velkommen til vår nettside. Her vil vi legge ut artikler som omhandler kosthold, trening og helse.

Vi har valgt å kalle oss Frisk og Funksjonell, fordi dette beskriver vår målsetning med denne bloggen. Riktig trening og et bra kosthold kan gjøre mye for din generelle helse, og det er her vi kommer inn i bildet. Vi ønsker å være en motvekt til alle sensasjonsoppslagene i media, som bare bidrar til å forvirre folk.

mvh

Vegard og Torbjørn Lysne

Mer om oss her