Arkiv

Belgfrukter, en undervurdert matvaregruppe?

I Norge spiser vi ikke all verden med belgfrukter foruten peanøtter (som mange feilaktig tror er en nøtt). I sydligere strøk er de derimot en viktig del av kostholdet og brukes mye til middager, i salater og lignende. I denne artikkelen vil jeg slå et slag for belgfruktene og argumentere for hvorfor de bør få en større plass i kostholdet ditt.

…les videre ->

Kildekritikk, vitenskap og tankefeil

Det å tilegne seg kunnskap er en kunst. Hvor skal du lete? Hva trenger du å vite for å skjønne det du leser? Er alle kilder like troverdige? Er ting alltid slik de ser ut, eller liker hjernen vår å lure oss? I denne artikkelserien tar vi opp disse problemstillingene slik at du stiller med bedre kort på hånden i møtet med den store kunnskapsjungelen.

…les videre ->

5 overkommelige nyttårsforsetter

Røyken etter nyttårsrakettene har lagt seg og det er på tide med nyttårsforsetter! Her vil jeg presentere 5 forslag til overkommelige nyttårsforsetter som alle vil bidra positivt for helsen din.

…les videre ->

Den vitenskapelige metode

Vitenskapelig metode er et sett med retningslinjer for hvordan man skal gå frem for å undersøke en problemstilling eller et spørsmål på en vitenskapelig måte. Denne metoden brukes for å sikre at den kunnskapen man tilegner seg gjennom forskning skal være så objektiv og sikker som mulig. Vitenskapelig metode legger vekt på systematiske metoder for å frembringe ny kunnskap. Dette gjøres for at opplysninger man kommer frem til på vitenskapelig vis skal kunne repeteres for kvalitetssikring. Vitenskapelig metode er den beste og mest pålitelige måten vi har for å tilegne oss kunnskap. I denne artikkelen vil jeg i korte trekk gjøre rede for de stegene som inngår i den vitenskapelige metode.

…les videre ->

God Jul!

Jula er her, med alt den bringer med seg. Familiebesøk, julemiddag, julegaver og ikke minst masse julekaker, godteri, brus og for oss voksne også alkohol. Et realt gilde med andre ord! Dette er tiden for å kose seg med sine nærmeste og få hverdagen litt på avstand. Men mange bekymrer seg kanskje for hva jula gjør med kroppsvekten. Den bekymringen er ofte uten grunn.

…les videre ->

Melkeproteinfri kost

Melkeprotein er en av de vanligste proteinene å være allergisk mot. De fleste som rammes vokser fra seg denne allergien i ung alder, men noen fortsetter å være allergiske også i voksen alder. I denne artikkelen får du en innføring i hva melkeproteinfri kost er.

…les videre ->

Utviklingen i norsk kosthold 2013

For et par dager siden publiserte Helsedirektoratet den årlige rapporten «Utviklingen i norsk kosthold», som kartlegger ulike aspekter av det norske kostholdet. Denne rapporten gir et godt bilde av hvordan den gjennomsnittlige nordmannen spiser, og kan være interessant å ta en titt på for å se hvordan dette utvikler seg over tid.

…les videre ->

Hjertet del 2 – energisubstrat, oksygenforbruk, ytelse og aktivitetsnivå

I den første artikkelen om hjertet tok jeg for meg grunnleggende anatomi og fysiologi, hjertets aksjonspotensial og hjertesyklusen. I denne artikkelen skal jeg se litt mer på hvilket energisubstrat hjertet bruker og hvordan oksygen forbrukes i hjertemuskelen. I tillegg skal jeg innom hjertets ytelse og arbeidskapasitet, og vi får du et lite gjensyn med hjertesyklusen (dog fremstilt litt annerledes). Til slutt tar jeg for meg hvordan hjertets aktivitetsnivå reguleres.

…les videre ->

Kosthold og forebygging av overvekt

Debatten om hva som er den beste sammensetningen av makronæringsstoffer i kostholdet tar ofte utgangspunkt i hva som gir best effekt på vektnedgang, og her er dokumentasjonen sprikende. I forbindelse med lanseringen av de nye nordiske kostrådene (NRR 2012) ble det publisert en systematisk litteraturanalyse som har undersøkt hva sammensetningen av næringsstoffer og inntaket av ulike matvaregrupper har å si for fremtidig utvikling av overvekt. I denne artikkelen vil jeg gå gjennom hva de fant ut i denne analysen.

…les videre ->

Laktoseredusert kost

Noen mennesker har problemer med inntaket av melkesukkeret laktose. Dette kan være en primær tilstand, der mangelfull produksjon av laktase, enzymet som bryter ned laktose, er årsaken til problemet. Det kan også være en sekundær tilstand, der årsaken til enzymmangelen er andre skader eller sykdommer tilknyttet tarmen, som for eksempel cøliaki. Her følger en innføring i laktosefri kost.

…les videre ->