Proteinrik kost

Author

Ingvild Thun

Published

February 10, 2014

Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner.

Nyrepasienter i dialyse, både i hemodialyse og peritonealdialyse, taper mye protein og væske under prosessen med å rense blodet for avfallsstoffer. Proteinrik kost ved nyresykdom kalles ofte dialysekost, og i denne artikkelen får du et innblikk i hvordan dette kostholdet ser ut.

Målgruppe

Pasienter med nyresykdom som gjennomgår hemodialyse eller peritonealdialyse. Målet er å sikre tilstrekkelig mengder proteiner, energi og vannløselige vitaminer, samt å erstatte tapet som går ut i dialysevæsken.

Matvarevalg

Proteininntaket bør være opp mot 1,4g/kg/dag ved hemodialyse og 1,5g/kg/dag ved peritonealdialyse, og proteinene som inntas skal helst være av høy biologisk kvalitet. Dette finner man i egg, fisk, kjøtt, fjærkre og meieriprodukter. Proteinmengden fordeles utover dagens måltider.

Til sammenligning er et normalt proteinbehov omlag 1g/kg kroppsvekt, så disse pasientene har på grunn av økte tap altså høyere behov.

Utfordringer

Hva er så utfordringene med dialysekost? Det er viktig å huske på at en pasient kan få i seg betydelige mengder glukose, og dermed ekstra energi, fra dialysevæsken. Dette må derfor tas med i energiberegningen. Behovet for dialysat med høy glukosekonsentrasjon kan reduseres, hvis man begrenser pasientens salt- og væskeinntak. Ofte må pasienter med nyresykdom også begrense inntaket av fosfat, som ofte finnes i proteinrike matvarer. Denne kombinasjonen kan gjøre det svært utfordrende å få i seg tilstrekkelig med protein og andre næringsstoffer. Nedsatt appetitt, kvalme og mangelfullt næringsinntak kan være utfordringer for en nyresyk pasient under dialysebehandling.