Frisk og Funksjonell (arkiv)
  • Alle poster
  • Næringsstoffene
  • Metabolismen
  • Fysiologi
  • Hormoner
  • Kildekritikk
  • Kosthold i helseinstitusjoner
  • Om bloggen

Kosthold i helseinstitusjoner

Published

October 12, 2012

Innen ernæringsbehandling i helsevesenet brukes det mange ulike former for kosthold. De aller fleste blir tilbudt det som kalles standardkost, som er bygget på de offentlige anbefalingene. De med spesielle behov bør legge opp kostholdet sitt etter andre retningslinjer, og tilbys derfor ulike varianter av det som kalles spesialkost.

I denne serien vil vi ta for oss sentrale aspekter ved ulike kosthold som brukes i helseinstitusjoner. Du vil finne informasjon om hvordan kostholdet er lagt opp, hvem kostholdet er tiltenkt, eventuelle problemer som kan oppstå og eksempler på måltider.

Målet med disse kostholdene er at de skal være tilpasset den enkelte persons behov, samtidig som de skal være ernæringsmessig tilstrekkelige. På denne måten kan de inngå i behandlingen av ulike sykdommer og tilstander uten at det er forbundet med risiko for feilernæring. Denne artikkelserien er ikke ment som en fasit, bare ren informasjon.

Standard- og spesialkost

Standardkost:

  • Nøkkelrådskost
  • Energi- og næringstett kost

Spesialkost:

  • Konsistenstilpasset kost
  • Ekstra energi- og næringstett kost
  • Lettfordøyelig kost
  • Fettredusert kost
  • Glutenfri kost
  • Laktosefri kost
  • Melkeproteinfri kost
  • Natriumredusert kost
  • Fosfatredusert kost
  • Kaliumredusert kost
  • Væskekontrollert kost
  • Proteinkontrollert kost
  • Proteinrik kost
  • Vegetarkost

Spørsmål og diskusjon om de ulike kostholdene tas i kommentarfeltet under hvert enkelt punkt!

Kosthåndboken

Kosthåndboken er utgitt av helsedirektoratet og ment som en innføring i ernæringsarbeidet i helseinstitusjoner, og er tiltenkt ulike helsepersonell og andre som er involvert i behandling av pasienter.

Informasjonen om de ulike kostholdene er hovedsakelig hentet fra kosthåndboken, og ønsker du en bedre forståelse for bakgrunnen for rådene som gis, kan det anbefales å bruke boken som oppslagsverk. Ved å følge linken kan du laste boken ned i PDF-format.

Publiseringsdato Tittel Forfatter Lesetid
May 19, 2014 Glutenfri kost Vegard Lysne 6 min
Mar 27, 2014 Ekstra energitett kost Ingvild Thun 3 min
Mar 10, 2014 Lettfordøyelig kost Ingvild Thun 2 min
Feb 17, 2014 Væskekontrollert kost Ingvild Thun 2 min
Feb 10, 2014 Proteinrik kost Ingvild Thun 2 min
Jan 27, 2014 Proteinkontrollert kost Ingvild Thun 2 min
Dec 19, 2013 Melkeproteinfri kost Ingvild Thun 3 min
Dec 5, 2013 Laktoseredusert kost Ingvild Thun 4 min
Nov 21, 2013 Natriumredusert kost Ingvild Thun 2 min
Nov 11, 2013 Fosfatredusert kost Ingvild Thun 3 min
Oct 31, 2013 Kaliumredusert kost Ingvild Thun 8 min
Oct 18, 2012 Konsistenstilpasset kost Ingvild Thun 5 min
Oct 14, 2012 Energi- og næringstett kost Vegard Lysne 3 min
Oct 13, 2012 Nøkkelrådskost Vegard Lysne 2 min
No matching items