Tilbake til kosthold i helseinstitusjoner.
For mye væske i kroppen gir økt belastning på organene, spesielt nyrene, som må filtrere den, og hjertet, som må pumpe alt blod gjennom kroppen. Personer som gjennomgår dialyse, behandling for nyresvikt, kan trenge væskebegrensning for å unngå for stor belastning på nyrene. Ellers vil leger ved sykehus forordne væskebegrensning når det er behov av andre årsaker, for eksempel hjertesvikt.
Matvarevalg
Væskekontrollert kost brukes i kombinasjon med natriumredusert kost hos dialysepasienter, ascites- (væskeopphopning i buken) og hjertesviktpasienter for å hindre eller begrense væskeansamling. Et kosthold med mye salt, og dermed natrium, gir økt tørste og holder igjen vann i kroppen. Det siste gjelder spesielt pasienter med en eller annen grad av nyresvikt, da utskillelsen av natrium rammes.
Utfordringer
Det kan være en stor utfordring å redusere væskeinntaket i seg selv, avhengig av hvor mye man er vant til å innta. Det er viktig at natrium også reduseres, da mye salt gir økt tørste og byr på større utfordringer med væskebegrensing.
Praktiske råd for væskekontroll
- Dialysepasienter: væskeinntak bør være svarende til urinutskillelse pluss 800-1000ml per døgn
- All væske må registreres: vann, kaffe, brus, juice, te, melk osv
- Redusere på salte matvarer som ofte fører til økt tørste
- Mat med høyt væskeinnhold som suppe, vannmelon, agurk, yoghurt, sorbet/iskrem, gele og næringsdrikker må telle i regnskapet
- Spar drikke til mellom måltidene
- Å suge på isbiter, spise syrlige matvarer eller tygge sukkerfri tyggegummi kan lindre tørste (ikke med mye søtsmak som stimulerer tørste)