2013 - året som gikk

Author

Vegard Lysne

Published

December 30, 2013

2014 nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å ta en titt tilbake på hva 2013 har hatt å by på. Ikke minst er det tid for å se fremover, men først et tilbakeblikk!

Regelmessig innhold

På denne tiden i fjor skrev jeg en tilsvarende sak, og et relevant sitat å trekke frem er følgende:

Et soleklart mål er å poste gode artikler regelmessig, og unngå tørkeperioder slik vi har hatt noen av i år

Her kan jeg gledelig meddele at vi har lykkes. I 2013 har vi publisert innlegg hver eneste mandag og torsdag, noe som til sammen har blitt 106 innlegg.

Kunnskapsbasen

Kunnskapsbasen, som befinner seg i menyen oppe til venstre på siden, har vært i fokus i 2013. I løpet av året har denne blitt langt mer omfattende.

Artikkelserien om næringsstoffene som benyttes i helsevesenet begynner også å bli mer fullstendig.

Kunnskapsbasen er en viktig del av siden vår, som vi ønsker skal være en ressurs for studenter, helsepersonell og andre som er interessert i å lese mer om temaene vi skriver om. Vi kommer til å fortsette arbeidet med å både utvide og oppdatere denne i tiden som kommer.

Populære og anbefalte artikler

Av alle de 106 artiklene og innleggene vi har publisert i år er det selvfølgelig noen som skiller seg ut, og her følger et lite knippe innlegg. Først kommer de 5 innleggene publisert i 2013 som er delt mest på facebook. Deretter følger de 5 innleggene som er mest lest i år. Til slutt har jeg plukket ut 13 innlegg fra i år som ikke nådde opp på de to første listene, men likevel fortjener å nevnes en ekstra gang .

5 Mest delte i 2013

5 mest leste i 2013

13 anbefalte fra 2013

1. Kildekritikk - hva er en god kilde?

Kildekritikk er veldig viktig når man prøver å finne ut av ting. På internett kan stort sett hvem som helst skrive hva som helst, og det som ser mest troverdig ut trenger ikke å være det som stemmer best. Å finne gode kilder er halve jobben, og denne artikkelen kan forhåpentligvis hjelpe deg et godt stykke på vei til nettopp dette.

2. Tankefeil del 1 - bekreftelse og tilgjengelighet

Tankefeil (bias) er noe som rammer oss alle til enhver tid. Bekreftelsesbias og tilgjengelighetsbias er to av de vanligste, og i den første artikkelen om tankefeil er det nettopp disse som står i søkelyset.

3. Dårlig livsstil - bare latskap?

Gammel vane vond å vende. Er det bare latskap som ligger til grunn for at folk gjør dårlige valg når det kommer til egen helse? Dette drøftes av Andrea i denne artikkelen.

4. Kosthold og hjertesykdom - hvor står vi i 2013?

I januar arrangerte landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke en konferanse med temaet kosthold og hjertesykdom. Forskere fra både inn- og utland presenterte forskning som omhandlet ulike aspekter av kostholdet og hvordan dette påvirker risikoen for hjertesykdom. I denne artikkelen finner du en oppsummering av de ulike foredragene.

5. Ikke ilegg kreftpasienter kostrestriksjoner

I slutten av september dukket det opp en diskusjon vedrørende kostråd til kreftpasienter, først startet opp av Fedon Lindberg. Han fikk svar fra både kreftforeningen, Rune Blomhoff og blogger Gunnar Tjomlid. Jeg ville også være med, og denne artikkelen representerer mitt bidrag.

6. Nei, du er ikke avhengig av sukker

Sukkeravhengighet er et begrep som titt og ofte dukker opp i media, gjerne i saker som sammenligner sukker eller sukkerholdig mat med narkotiske substanser som kokain eller heroin. I denne litt kontroversielle artikkelen tar Andrea et opprør med dette, og forklarer hvordan disse ikke kan sammenlignes.

7. Ulik respons på lik mat: makronæringsstoffer

Finnes det en fasit som gjelder for alle når det kommer til kosthold? I denne artikkelen gir Thomas deg en innføring i hvordan vi kan respondere helt forskjellig på lik mat.

8. Cøliaki

Gluten er et protein som har fått veldig mye oppmerksomhet i media de siste årene. En pasientgruppe som må spise glutenfritt er de med cøliaki. I denne artikkelen har Ingvild tatt for seg denne sykdommen, hvordan den utarter seg og hvordan den behandles.

9. Diabetes type 2 - hvordan skal man spise?

I mars ble det publisert en stor metaanalyse som tok for seg effekten av ulike kostråd hos pasienter med diabetes type 2. I denne artikkelen finner du resultatene fra denne, som konkluderer med at både lavkarbo, lav-GI og middelhavsdiett bør inngå som naturlige alternativer til dagens diabeteskost.

10. Gjør trening deg smartere?

Vi vet alle at trening er godt for helsen, men kan trening også ha en positiv effekt på det kognitive? Det er mye som indikerer at dette er tilfelle.

11. Kreatin - noe for deg?

Kreatin er det prestasjonsfremmende kosttilskuddet med desidert best vitenskapelig evidens. Asle har sett på denne evidensen og oppsummert alt du trenger å vite om kreatin.

12. Hvorfor får man krampe?

I denne artikkelen forklarer Martin hva som ligger til grunn for at krampe oppstår og hvordan det kan behandles.

13. Søvn, viktigere enn du tror

Søvn er en livsttilsfaktor som burde få mer oppmerksomhet. I denne artikkelen oppsummerer Thomas en del av de viktige effektene søvn har på helsen vår.

2014 - veien videre

Et av målene for 2014 er å fortsette å publisere innlegg like regelmessig som vi har gjort i år. Utviding av kunnskapsbasen kommer til å fortsette å være en prioritet, og allerede i januar kommer vi til å publisere en ny artikkelserie som tar for seg forskning og kildekritikk.

Vi har også som mål å nå ut til enda flere, og i den forbindelse setter vi stor pris på alle linker og deling av artikler i sosiale medier, som hjelper oss til å nå ut til et større publikum. Vi hadde over dobbelt så mange sidevisniner i år sammenlignet med i fjor, og håper at trenden fortsetter. Vi setter også pris på all deltagelse i kommentarfeltet, og håper at 2014 vil bringe med seg mange interessante diskusjoner.

Da gjenstår det bare å takke for følget i året som gikk, og ønske alle et riktig godt nyttår!